Water is van waarde (misschien ook voor de PvdA)

Op zondag, 17 februari 2013 plaatste de voorzitter van de Unie van Waterschappen, Peter Glas, het volgende bericht op Twitter:

Ik heb ‘Over alles wat van Waarde is‘ gelezen. Helaas staat er weinig in over water. Heeft water geen waarde voor de PvdA? Men streeft wel naar Rijnland 2.0, maar dat gaat volgens mij niet over het gelijknamige hoogheemraadschap.

Hoewel het er op het eerste gezicht dus niet hoopvol uitziet, bevat de volgende tekst op p. 17 van de partijresolutie wellicht toch aanknopingspunten voor sociaal-democratische waterschappers:

Sociale en duurzaamheidsoverwegingen moeten worden geïntegreerd in het economische beleid van de Europese Unie en van Nederland, in plaats van dat sociaal en milieubeleid slechts wordt ingezet om de negatieve gevolgen van het economische beleid te compenseren. Als individueel burger ervaar je weinig grip op de stijgende zeespiegel, de vervuilde plastic soep waar grote delen van de oceaan uit bestaan, de toename van extreem weer en bijbehorende klimaatvluchtelingen.

Waterschappers kunnen hier als volgt op inhaken: Individuele burgers kunnen hun greep op de stijgende zeespiegel, of beter gezegd, op datgene wat we kunnen doen om te voorkomen dat we daar last van krijgen, vergroten door hun invloed uit te oefenen in het waterschap in hun eigen regio.

Juist in het laaggelegen Nederland wordt dagelijks gewerkt aan droge voeten en schoon water.  Inwoners zijn daarvoor tot op heden niet afhankelijk van een abstract landsdeel, het Rijk of Europa, maar kunnen bij hun eigen waterschap terecht, dicht bij huis, met oude en wijdvertakte wortels in de regio. Burgers hebben een belang bij het werk van het waterschap, betalen daar voor en krijgen in ruil daarvoor zeggenschap. Kortom, laten we het huidige waterschapsbestel koesteren.

Het streven om het huidige waterschapsbestel in tact te houden, sluit aan bij de geciteerde tekst op p. 17 van de PvdA-partijresolutie en past daarnaast ook in ‘Rijnland 2.0’ (p. 10 van het stuk), zeker in combinatie met het streven naar een robuuste overheid (p. 9).

Zo bezien past het waterschapsbestel goed in de nieuwe koers van partijvoorzitter Spekman. Water is van waarde, misschien ook voor de PvdA!

Dit bericht is geplaatst in politiek, water met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *