Politieke nota’s veranderen de wereld niet

Eerder deze week schreef ik dat ook de gevestigde orde nu kennelijk doorkrijgt dat de overheid zich moet aanpassen aan de veranderende tijden. Vandaag werd dit bevestigd door Doekle Terpstra, 57 jaar en toch ook wel te beschouwen als een lid van het establishment.

Op welingelichte kringen.nl plaatste hij een column met als titel ‘Overheid vertrouwt ijverige burger niet. Alle creativiteit, innovativiteit wordt doodgeslagen.’  

Politieke nota’s veranderen de wereld niet, burgerparticipatie doet dat wel. En die zin is de samenleving fundamenteel aan het veranderen. Meer en meer komen er initiatieven van burgers zoals in Sneek. Mensen “doen zelf” en willen minder afhankelijkheid van een betuttelende overheid. Ze willen een faciliterende overheid.

Terpstra vervolgt:

De politiek zal moeten inzien dat het karakter van democratie aan het veranderen is. Het uitbrengen van een stem, als democratisch recht, een keer per vier jaar, gaat plaats maken voor steeds meer lokale participatie door burgers zelf. Het karakter van democratie gaat alle nota’s over “loslaten” ten spijt onafhankelijk van de politiek onvermijdelijk en onafwendbaar verschuiven naar doe-cratie.

Vandaag is ook het jaarverslag over 2012 van de Raad van State gepubliceerd. Wedden dat ik ook daar mooie voorbeelden van veranderende tijden ga vinden?

© Jeroen Louis, 4 april 2013

Dit bericht is geplaatst in overheid, politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *