Hoe stel je een team samen?

In Het FD van 8 april 2013 stond een lezenswaardig vraaggesprek met Abel Slippens van Sligro, opgetekend door René Bogaarts. Een citaat:

napoleonIn een biografie over Napoleon las Slippens dat deze zijn leger indeelde in mensen die slim en energiek waren, slim en lui, stom en energiek, en stom en lui. ‘Bij een bedrijf is het net zo. Degenen die slim en energiek en stom en energiek zijn, moet je zien te houden, van de anderen moet je proberen af te komen’, zegt hij.

‘Zelf deel ik mensen ook in in mensen die leren, in vechters, in wijs geworden mensen, in mensen tot dertig jaar, tussen dertig en vijftig, en ouderen. Een team is goed als het 50% vechters heeft, 25% lerenden en 25% wijs geworden. Albert Heijn opende ooit jeugdfilialen, met alleen jongeren. Dat werkt natuurlijk niet. Zelf heb ik enige tijd geleden een juweliersketen gekocht, Siebel. De gemiddelde leeftijd is er 57. Als je daar wilt reorganiseren, lukt dat bijna niet.’

In het artikel staan meer interessante uitspraken, bijvoorbeeld over vertrouwen op je intuïtie. Aanbevolen leesvoer.

© Jeroen Louis, 9 april 2013

Dit bericht is geplaatst in management met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *