Bij de overheid draait het te veel om eigen wereld

Interessante uitspraken van Martijn Leisink, een jonge wethouder in Arnhem in Binnenlands Bestuur deze week:

Wij hebben als instituut overheid hard ons best gedaan om ver af te drijven van de werkelijkheid. Het draait te veel om onze eigen wereld. Een oplossing die wij bij de gemeente in alle veiligheid hebben bedacht en die vanuit het referentiekader van experts ook echt de beste is, hoeft helemaal niet de oplossing van een bepaalde samenleving te zijn. Wij kunnen dat wel vinden, maar uiteindelijk doen we het wel voor de samenleving. Geef die samenleving dus de ruimte om, binnen bepaalde grenzen, met suboptimale oplossingen te komen.

Hiermee slaat Leisink de spijker op z’n kop. Het blijft wonderlijk om te zien hoe moeilijk dit te begrijpen is voor bestuurders en vooral ambtenaren. Bij deskundigen ontstaat vaak een soort tunnelvisie, waarna ze zich niet meer kunnen voorstellen dat hun oplossing niet met gejuich wordt ontvangen. ‘Het wordt niet goed uitgelegd, ze snappen het zeker niet. Laten we het nog een keer héél eenvoudig uitleggen,’ is dan vaak de reflex.

Maar niet alleen bestuurders en ambtenaren moet veranderen. Ook andersom, vanuit de samenleving richting de overheid leven verkeerde verwachtingen.

vrachtwagenBurgers verwachten van alles van de gemeente, die het tegelijk altijd verkeerd doet. De gemeente intussen wil zich onmisbaar maken en blijft zich overal mee bemoeien. Martijn Leisink: Het is een zeldzaamheid dat de gemeente zegt: u kunt het toch zelf regelen? Ik had laatst een mevrouw op het spreekuur, die vertelde dat vrachtwagens dagelijks naar een bouwterrein reden juist terwijl op dat moment de nabijgelegen school openging. Konden die vrachtauto’s niet een uurtje eerder gaan rijden? Ik vroeg: ‘Wat zei de aannemer toen u dat voorstelde?’ Ze had niet gebeld. ‘En ik ga ook niet bellen’, was mijn antwoord. ‘Waarom komt u bij mij als eerste redmiddel? Wat let u om zelf actie te ondernemen?

Een verfrissende kijk. Zo zouden meer bestuurders moeten reageren.

© Jeroen Louis, 15 april 2013

Bron: ‘Kijken onder de motorkap’, door Martijn Delaere, Binnenlands Bestuur, nummer 7 jaargang 2013.
Dit bericht is geplaatst in overheid met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *