Geen starre structuren maar flexibele netwerken

De op deze site al vaak geconstateerde veranderingen beginnen steeds vaker door te dringen in uitspraken van gevestigde bestuurders. Zo spreekt bijvoorbeeld de burgemeester van Den Haag over samenwerking tussen gemeenten in een metropoolregio:   

We moeten, zegt Van Aartsen, in Nederland leren om met flexibele bestuursmodellen te werken. Niet weer een nieuwe tussenverdieping in het huis van Thorbecke, maar een resultaatgericht netwerk.

Natuurlijk zijn hier nog wel enige kanttekeningen bij te plaatsen. Zo lijkt het er wel een beetje op dat men het nieuwe tijdperk eerder in woorden dan in daden omarmt, en dat men hierover spreekt als het goed uitkomt, bijvoorbeeld om (in de woorden van Van Aartsen zelf) ‘verworvenheden uit het verleden bestuurlijk veilig stellen.’ Daarbij draait het een beetje om een machtsstrijd tussen de grote gemeenten Rotterdam en Den Haag contra de provincie.

De toegenomen internationale concurrentie tussen steden vormt de belangrijkste drijfveer. Daarnaast is er de frustratie over de aanhoudende onmacht van de Nederlandse overheid om voor grootstedelijke gebieden bijdetijdse bestuursvormen te ontwikkelen. Dan doen we het maar zelf, dacht men in de stedelijke gebieden.

Toch denk ik dat we deze eerste signalen, ondanks de kanttekeningen, positief moeten opvatten. Het lijkt erop dat er echt een kanteling op komst is.  

Wat ook opvalt een de metropoolregio’s is het open karakter, het zijn geen in beton gegoten overleggen.

De analyse is goed:

Stedelijke metropolen zijn in onze tijd de brandpunten bij uitstek van innovatie en nieuwe welvaart. (…) Alles draait om interactie, om ontmoeten en zaken doen met elkaar.

Het gaat om een strategie, gestoeld op ‘soft power’, zo staat in het stuk.

De openheid en de flexibiliteit van het netwerk vergemakkelijkt groei of krimp, al naar gelang de ontwikkeling.

Al met al zijn het positieve signalen, die hoop geven op een vlotte transitie naar een flexibelere, duurzame samenleving.
transitie

© Jeroen Louis, 13 mei 2013

Bronnen:
Tekst: ‘Opzij voor metropolis’, door Peter Nieuwenhuijsen, Binnenlands Bestuur, nummer 7 jaargang 2013.
Plaatje: Dia uit presentatie Jan Rotmans.
Dit bericht is geplaatst in duurzaamheid, overheid met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Geen starre structuren maar flexibele netwerken

  1. Niek Nieuwhof schreef:

    Hi Jeroen Louis, interessant verhaal. Wat geldt voor samenwerking tussen organisaties geldt (in eerste instantie) ook voor de interne organisatie. Dus geen starre structuren maar flexibel netwerken of anders gezegd flexibel samenwerken (over afdelingen heen of liever zonder afdelingen) in eenvoudig aanpasbare ofwel flexibele processen (een proces(in)gerichte organisatie). Mijn afscheidsdocument gaat daar over. Ik weet niet of Jan Jaap het heeft gedeeld met je, het is (als het er nog staat) toegankelijk op de P-schijf (anders opvraagbaar bij Piet B. of bij mij).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *