Twitteren onder werktijd

Twitteren onder werktijd?

Rechts op deze pagina staan altijd mijn laatste tweets. Het valt mij op dat er maar heel weinig medewerkers bij de lokale overheid twitteren. In de wereld van de waterschappen is dat misschien wel nóg minder dan bij gemeenten.

Veel collega’s zitten wel op LinkedIn, maar reageren daar niet of nauwelijks op discussies. Een beheerder van een groep vroeg zich laatst af waarom dat zo was. Mijn reactie:

(…) ik zie überhaupt weinig levendige groepen op LinkedIn. Waar dat aan ligt, weet ik niet. Verder vermoed ik dat het in de waterschapswereld nog onwennig is om je bloot te geven op een forum. En mag dat eigenlijk wel onder werktijd? Wat als iemand je verkeerd begrijpt en er een opmerking over maakt? Of achter je rug erover praat? En stel dat een bestuurder meeleest? Of de pers? Dat er gedoe van komt? Vinden mijn collega’s me niet een uitslover als mijn foto steeds op de tijdlijn van LinkedIn verschijnt? Denken ze dan niet dat ik kennelijk niets nuttigs te doen heb? Dat ik in de baas z’n tijd op internet zit? Dat soort overwegingen spelen denk ik in meer of mindere mate een rol…

Hoewel ik niet de illusie heb dat op dit bericht plotseling wél wordt gereageerd, ben ik benieuwd waarom mensen wel of niet gebruik maken van sociale media, zoals Twitter en LinkedIn, in relatie tot hun werk.

Houden internet en sociale media de mensen alleen maar van hun werk, of levert het juist iets op? Zou het kunnen bijdragen aan de zichtbaarheid van de waterschappen als medewerkers hun enthousiasme via sociale media met de wereld delen? Zou dat de ‘awareness gap’ kunnen verkleinen? Of moeten ambtenaren bij waterschappen gewoon stilletjes hun heilzame werk verrichten en zich niet laten afleiden door dit soort eigentijdse fratsen? 

P.S. Bij dit stukje voor het eerst een zelfgemaakte illustratie. Net als de tekst in mijn vrije tijd gemaakt 😉

Dit bericht is geplaatst in overheid, waterschappen met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Twitteren onder werktijd

  1. Marion Wichard schreef:

    Ik kan me voorstellen dat het heel lastig is om de complexe onderwerpen waar veel Waterschapsambtenaren mee bezig zijn, in korte tweets te verpakken. Zeker als het om gevoelige onderwerpen gaat waar het bestuur nog over moet beslissen, al blijven er genoeg andere onderwerpen om via social media te delen.
    Je vraag is in elk geval interessant én -gezien het OESO-rapport- ook relevant. Misschien is het een leuk onderwerp voor een communicatie-afstudeeropdracht bij een of meer waterschappen.

  2. Jeroen schreef:

    Bedankt voor uw reactie. Ik heb ook wat reacties via Twitter op de site verzameld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *