Steeds hogere eisen aan lokale bestuurders

In 2012 zijn er ruim honderd wethouders om politieke redenen afgetreden. Inmiddels zijn er ook in het nieuwe jaar weer een paar bij gekomen. Een van de redenen is dat de politieke tegenstellingen scherper zijn dan vroeger. Dit stelt steeds hogere eisen aan lokale bestuurders.

Het spel in de raad wordt harder gespeeld sinds de invoering van het dualisme in 2002, waarbij het college van burgemeester en wethouders los is komen te staan van de gemeenteraad. Struikelende wethouders missen vaak een goede politieke antenne en hebben moeite het overzicht te bewaren op hun dossiers.

Waterschappen kennen nog steeds een monistisch stelsel, maar ook daar komen DB-leden ten val, zij het nog in mindere mate. Hoewel het er bij veel waterschappen tamelijk gemoedelijk aan toe gaat, zijn er diverse signalen dat ook daar het politieke spel harder wordt.

Sinds 2008 worden de leden van het algemeen bestuur van waterschappen (in de categorie inwoners) niet meer op persoonlijke titel gekozen, maar op grond van een lijst. Deze lijsten bestaan onder meer uit afdelingen van de landelijke politieke partijen, VVD, PvdA, CDA, enzovoorts.

Veel nieuwe AB-leden komen voort uit de gemeentelijke politiek. Logisch dus dat de politiek bij de waterschappen, ondanks het monistische stelsel, steeds meer trekjes krijgt van de gemeentelijke politiek. Waterschapsbestuurders doen er daarom verstandig aan hun licht eens op te steken bij wethouders. De Wethoudersvereniging kent bijvoorbeeld een heel professionaliseringsprogramma voor wethouders.

Een belangrijk aspect in verdere professionalisering is vaardigheid in het politiek-ambtelijk samenspel. Daarover staat een interessant artikel op de website van de Wethoudersvereniging, dat elk DB-lid bij een waterschap eigenlijk zou moeten lezen. Het stuk bevat herkenbare situaties en enkele vermijdbare valkuilen voor bestuurders.

© Jeroen Louis, 27 februari 2013

Dit bericht is geplaatst in waterschappen met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *