Grootste watersnoodrampen ter wereld

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de grootste overstroming in de recente vaderlandse geschiedenis plaatsvond, de Watersnood van 1953. Het is een goede zaak dat veel mensen stilstaan bij deze ramp. Hopelijk draagt dit bij aan het besef dat het niet zo vanzelfsprekend is dat we droge voeten houden in grote delen van Nederland.

Maar liefst 1836 Zeeuwen en Hollanders vonden de dood als gevolg van de dijkdoorbraak. Wat we in Nederland vaak vergeten, is dat de watersnood van 1953 zich niet tot ons land beperkte. Gelijktijdig met Zeeland en Holland kreeg ook Vlaanderen te maken met het wassende water, waarbij 28 Belgen verdronken.

Daarnaast zorgde de stormvloed van februari 1953 voor een ramp aan de andere kant van de Noordzee, in Engeland. De watersnood staat daar bekend als The Great Flood. Op de site van de BBC staat een fotoreportage ter herdenking van die gebeurtenis, Life Behind The Sea Wall. Ook in het Verenigd Koninkrijk is de watersnood van 1953 nog steeds een van de zwaarste rampen van na de oorlog. Het water kon binnendringen door ‘ignorance and incompetence’ en veroorzaakte 307 doden.

Als we even uitzoomen en de stormvloed van 1953 op mondiaal niveau bekijken, zien we dat de Watersnoodramp, hoe ernstig ook, slechts een van de kleinere overstromingen was. Op de lijst met de dodelijkste overstromingen, staat deze pas op de 52ste plaats.

De eerste vijf plaatsen op deze lijst worden ingenomen door mega-overstromingen in China. De slachtoffers liepen daarbij in de vele miljoenen, met als dieptepunten de overstroming van 1931, waarbij tussen de 2,5 en 3,7 miljoen (!) mensen het leven lieten.

Toch vinden we in de top 10 van de dodelijkste overstromingen maar liefst drie Nederlandse rampen. Twee daarvan vonden plaats in de dertiende eeuw. De grootste watersnood in Nederland ooit is de overstroming van de Westerschelde op 5 november 1530, de naamdag van Sint Felix. Op deze quade saterdach kwamen grote delen van de lage landen onder water te staan en verdronken er in Nederland en Vlaanderen meer dan 100.000 mensen.

De voor die tijd grote stad Reimerswaal ging verloren in de Sint-Felixvloed. Op de plaats waar de stad lag, is nu het Verdronken Land van Zuid-Beveland, onder het stromende water van de Oosterschelde.

Reimerswaal

© Jeroen Louis, 6 maart 2013

Dit bericht is geplaatst in water met de tags , , , . Bookmark de permalink.

12 Reacties op Grootste watersnoodrampen ter wereld

 1. POEP schreef:

  DOMBO

 2. renske schreef:

  echt erg wat er is gebeurd

 3. pieter schreef:

  te veel gerten eh
  herte

 4. pieter schreef:

  te veel gerten eh
  herte hh

 5. weet ik niet uhhh ik weeet het wel
  dinke bonk tor

 6. maxx schreef:

  why the fuck you liging

 7. gert schreef:

  gert gert
  gert
  gert
  gert

 8. link poens schreef:

  wilde mwoan hoi jer

 9. maurits schreef:

  geef ook andere rampen ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *